top of page
Search
  • George Stan

Cel mai bun whisky in 2020?

Pentru al 3-lea an la rand, in comunitatea Gentlemen's Whisky Vault , dupa cateva zeci de degustari, am realizat iar concursul comunitatii pentru cel mai bun whisky al anului, un top 10. In urma unor voturi, am reusit sa vedem care au intrat in selectia scurta!

Vrem sa precizam ca concursul nu sublinieaza cel mai bun whisky din lume ci mai bine, o selectie de whisky-uri care sunt incredibile si au o calitate incredibila. Orice whisky din acest top si-ar merita locul 1 dar in urma voturilor, acest top este prezentat mai jos.


Noi suntem un club privat de degustari si ne iubim viciile! Bun venit pe Gentlemen's Show! Avem pregatite multe premii asa ca dati un subscribe si apasati sa primiti notificarile sa fiti la curent pe youtube - https://www.youtube.com/channel/UCIwoSpjsj-auuLlovdFUYzQ


Pana prezentam topul, avem de anuntat cel mai bun whisky pentru raport pret/calitate si acela este pentru al 2-lea an consecutiv un whiskey irlandez si anume Jameson Black Barrel! Pentru pretul de 120 de lei, acesta a primit 90 la suta din toate voturile! O mentiune importanta care s-a clasat pe locul 11 dar la o diferenta foarte mica cu locul 10, este Glenmorangie Signet! Am lasat voturile sa decida si de data asta a intrat la limita Ardbeg 10.



Topul 10 - Cel mai bun whisky in 2020!



Locul 10 - Ardbeg 10 ani

Origine - Scotia, Islay

Tip - Single Malt

Vechime- 10 ani

Pret est - 220 lei

Alc - 40%

Ardbeg 10 ani este un sortiment cu aroma foarte puternica de turba si fum. Gustul sau este însa îmblânzit si echilibrat de aromele dulci de fundal.

Produs pe coasta Kildalton din Islay, acest single malt se matureaza timp de un deceniu înainte de a fi îmbuteliat fara nici o filtrare la rece. Daca doriyi un whisky plin de aer de coasta, fum si sa fie cremos, acesta e ce va trebuie!



Locul 9 - The Balvenie 12ani DoubleWood


Origine - Scotia, Speyside

Tip - Single Malt

Vechime- 12 ani

Pret est - 180 lei

Alc - 40%

Balvenie DoubleWood îmbatrânit în doua tipuri de butoaie de stejar! A fost maturat mai întâi în butoaie de stejar american înainte de a fi tratat cu un finisaj stejar european Oloroso proaspat, pentru înca noua luni. Expresia a fost lansata în 1993 si a devenit un whisky oarecum iconic de-a lungul anilor. Chiar si la vârsta de 12 ani, acest whisky bogat si complex este un exemplu excelent al a ceea ce poate fabrica distileria Balvenie.



Locul 8 - Amrut Intermediate Sherry


Origine - India , Karnataka

Tip - Single Malt

Vechime- NAS (fara varsta declarata)

Pret est - 480 lei

Alc - 57.1%

Un nou concept de la Amrut. Whisky-ul pentru Intermediate Sherry începe viata într-un amestec de butoaie de stejar ex-bourbon. Apoi este transferat în butoaie de sherry pentru o perioada înainte de a reveni în butoaie bourbon pentru a finaliza maturarea.

Amurt Single Malt este un whisky indian inspirat din traditia scotiana. Produs in distileria celebra ce a fost infiintata dupa cucerirea independentei, acest single malt are caracteristici unice oferite de mediul climatic deosebit .





Locul 7 - Glendronach 21 ani, Parliament




Origine - Scotia, Highland

Tip - Single Malt

Vechime- 21 ani

Pret est - 680 lei

Alc - 48%

Începând cu istoria acestui sortiment, completând cu învechirea realizata 100% în butoaie de sherry Oloroso , sherry Pedro Ximenez si terminând cu minunata sa culoare naturala. Acesta este si whisky-ul anului in comunitatea noastra in anul 2018 si reuseste pentru al 3-lea an la rand sa fie prezent in top 10. Acesta in 2020 a castigat si premiul ca "cel mai bun whisky din regiunea Highland" in competitia World Whisky Awards.





Locul 6 - Highland Park Twisted Tattoo



Origine - Scotia, Oarkney

Tip - Single Malt

Vechime - NAS (fara varsta declarata)

Pret est - 480 lei

Alc - 46.7%

Distileria Highland Park, a fost construita în anul 1798 de Magnus Eunson pe una dintre insulele arhipelagului Orkney, în nord estul coastei Scotiene. Magnus, un personaj controversat al timpurilor sale, este descendent al colonistilor vikingi din Norvegia si Danemarca.

Pentru prima data, scoțienii din Orkney au îmbinat whisky maturat în butoaie din stejar în care a fost pus la pastrare vin din regiunea spaniola Rioja si whisky maturat în butoaie noi de bourbon.




Locul 5 - The Macallan Rare Cask Black



Origine - Scotia, Highland

Tip - Single Malt

Vechime - NAS (fara varsta declarata)

Pret est - 2200 lei

Alc - 48%

Rare Cask Black este o expresie iesita cu totul din tiparele clasice ale whisky-ului scotian The Macallan. Pentru aceasta expresie au fost folosite single malt-uri extrase din peste 100 de butoaie de vin Sherry din Spania. Cu un profil de aroma atipic pentru Macallan, acesta fiind dezvoltat in jurul turbei, este considerat o perla in portofoliul producatorului.








Locul 4 - Laphroaig 18 ani



Origine - Scotia, Islay

Tip - Single Malt

Vechime - 18 ani

Pret est - 650 lei

Alc - 48%

Sortimentul Laphroaig 18 ani este produs în editie limitata în fiecare an si savurat cu plăcere de cei care sunt suficient de norocoşi încât sa poata cumpara una dintre sticlele greu accesibile. La deschiderea sticlei, single malt-ul îsi întâmpina fanii cu o aroma bogata de fum, specifica zonei Islay. Imediat dupa, simturile sunt încântate de note dulci de stejar, împrumutate în timpul celor 18 ani de maturare din pereţii butoaielor.









Locul 3 - Knappogue Castle 14ani



Origine - Irlanda

Tip - Single Malt

Vechime - 14 ani

Pret est - 380 lei

Alc - 46%

Knappogue Castelul este un single malt irish whiskey în vârsta de 14 ani si este rezultatul unui mariaj de 14 ani,intre un single malt maturat in doua tipuri de lemn: traditionalele butoaie de bourbon si butoaie de sherry Oloroso.






Locul 2 - Bowmore 18 ani Deep and Complex



Origine - Scotia, Islay

Tip - Single Malt

Vechime - 18 ani

Pret est - 460 lei

Alc - 43%

Ciocolata si fum contureaza caracterul inedit al acestui sortiment originar din Islay, învechit în butoaie de sherry Oloroso si sherry Pedro Ximénez.








Locul 1 - Whisky-ul anului 2020 in GWV

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare


Origine - Scotia

Tip - Blendend Whisky

Vechime - NAS (fara varsta declarata)

Pret est - 1900 lei

Alc - 43.8%


Ghost & Rare a lui Johnnie Walker, axata pe caracterul si spiritul distileriei Port Ellen din Islay care este închisa. De la inchiderea sa in1983, Port Ellen a crescut în statura pentru a deveni unul dintre cele mai cautate malturi single din lume. Aceasta lansare Johnnie Walker Blue Label reuneste Port Ellen cu whisky de la distilerii închise Carsebridge si Caledonian, precum si malturi rare de la Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol si Oban. Rezultatul este cu siguranta nuantat de gustul Port Ellen - lamai afumate si piele de capra - cu condimente moi si fructe dulci. Cu toate ca nu suntem fani JW Blue Label, deobicei un cunoscator va accepta greu sa plateasca peste 600 de lei pentru calitatea aferita de acest blend, acest Ghost and Rare..este ireal si incredibil de complex si memorabil. Nu este ieftin, dar cu siguranta isi merita orice leu. Daca reusesti sa gusti din acest whisky, poti spune ca stii cum e la gust unul dintre cele mai bune whisky-uri din lume! Este o capodopera, o arta..!




400 views0 comments

Kommentarer


bottom of page